Zalety naczyń kamionkowych
Naczynia kamionkowe wywołują pozytywne skojarzenia ze staropolską kuchnią, tradycją i sielanką polskiej wsi, w której pełniły one istotną rolę. Chociaż przywodzą na myśl dawne czasy, naczynia kamionkowe są z powodzeniem używane współcześnie. Co sprawia, że te naczynia z historią są tak popularne? Oto pięć największych zalet naczyń kamionkowych!
Odporność na uszkodzenia
Dzięki zastosowaniu gliny, szamotu i piasku kwarcowego naczynia kamionkowe charakteryzuje niebywała odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne – zadrapania, zarysowania i rdzę. To sprawia, że mogą być używane latami bez uszczerbku na wyglądzie i funkcjonalności. Zakup naczynia kamionkowego to zakup na lata, nie musimy martwić się o ich wymianę, bo bardzo trudno je uszkodzić. Jedną ze znanych firm produkujących przepiękne naczynia kamionkowe jest np. Ceramika Bolesławiec.
Odporność na kwasy i wysokie temperatury
Wysoka odporność na działanie kwasów umożliwia przygotowywanie kiszonek – ogórków i kapusty – bez stosowania konserwantów, ponieważ w hermetycznym garnku kamionkowym proces fermentacji następuje samoistnie. Naczynia kamionkowe wykazują także właściwości termiczne, stąd popularne grzańce podawane są najczęściej właśnie w kubkach kamionkowych. Przygotowywane w nich potrawy długo utrzymują ciepło dzięki grubym ściankom. Można je myć w zmywarce i wkładać do piekarnika, ponieważ są ogniotrwałe.
Ekologiczność
Naczynia kamionkowe są bardzo ekologiczne – ich ceramiczna powłoka nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością ani podczas jej przechowywania, ani gotowania. Przygotowywane w nich potrawy nie w żaden sposób nie tracą smaku ani zapachu. W dawnych czasach, kiedy nie było lodówek i zamrażarek, to właśnie naczynia z kamionki służyły do przechowywania żywności.
Zdrowie
Na rynku dostępne są pojemniki kamionkowe, w których można trzymać różnego rodzaju sypkie produkty, takie jak mąka, ryż, kasza, sól i cukier, ponieważ wewnętrzna powłoka takich pojemników nie nasiąka woda. Kamionka umożliwia długotrwałe przechowywanie tej żywności bez stosowania konserwantów. Uzyskiwane w naczyniach kamionkowych kiszonki są bardzo zdrowe i stanowią naturalne probiotyki. Powłoka kamionkowa jest wolna od szkodliwych substancji i bezpieczna nawet dla alergików.
Funkcjonalność
W naczyniach kamionkowych możemy przechowywać i przygotować właściwie wszystko. Gotowanie w kamionkowych naczyniach jest szybkie i proste. Zniwelowane jest do minimum ryzyko przypalenia potrawy, gdyż jedzenie nie przywiera do dna naczynia. Przez około godzinę od przygotowania dania nie ma konieczności podgrzewania go, ponieważ kamionka bardzo długo utrzymuje potrawy w cieple. Naczynia ceramiczne służą również paniom domu do pieczenia ciast i podawania gorących napojów – herbat, czy grzanego wina. Dzięki opisanej wcześniej odporności na kwasy możemy także kisić w nich warzywa, takie jak kapusta, czy ogórki. Jak widać, zalet stosowania naczyń kamionkowych jest wiele – są zdrowe, ekologiczne i funkcjonalne, powinny więc zagościć w każdym domu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana