Do czego służą pomady cukiernicze?
Ciastka i ciasteczka nie powstałyby bez obowiązkowych i specjalistycznych półproduktów spożywczych. Jednym z najważniejszych substancji, wykorzystywanych w przemyśle cukierniczym i piekarniczym, jest pomada cukiernicza. Istnieje kilka rodzajów pomad, a każda jest wykorzystywana do innych czynności. Jakie są cechy pomad cukierniczych i dlaczego są tak istotne przy tworzeniu wypieków?
Czym jest pomada cukiernicza?
Pomada cukiernicza jest specjalistycznym półproduktem, bez którego nie powstałyby babeczki, ciasteczka, pączki czy rogaliki. Ma postać gęstej i plastycznej masy (najczęściej w kolorze białym), którą wykorzystuje się do dekorowania, glazurowania ciast i tortów, a także nadziewania pralin i czekoladek. Stosują ją zarówno duże zakłady cukiernicze, jak i kameralne, osiedlowe cukiernie.
Pomada smakowa wzbogaca smak wszystkich produktów, a także ułatwia i przyspiesza proces produkcji wypieków. Jej sposób powstania jest bardzo prosty, choć nieco odmienny w zależności od rodzaju. Roztwór cukrowy lub mleczny jest najpierw gotowany, a następnie chłodzony i ubijany.
Wyróżniamy dwa rodzaje pomad cukierniczych: wodne i mleczne. Wszystkie produkty można zakupić w profesjonalnych i renomowanych hurtowniach, specjalizujących się w dystrybucji produktów dla branży spożywczej. Przykładem takiego przedsiębiorstwa jest Holger Food Group, gdzie znajdziemy m.in. pomady wodne, fondanty, masy cukiernicze do oblewania ciast.
Charakterystyka pomady wodnej
Pomady wodne mogą być poddawane barwieniu lub aromatyzowaniu. Mają one zwykle intensywny biały kolor, który może się zmienić w toku produkcji. Produkt nie jest nakładany na ciasto od razu po zakupie. Najpierw trzeba poddać go odpowiednim procesom, czyli podgrzewaniu i nawadnianiu.
Pomada wodna jest wykorzystywana do wykańczania pieczywa cukierniczego oraz wyrobów cukierniczych. Na rynku można spotkać także inne podrodzaje pomad wodnych. Jedną z nich jest wersja z dodatkiem glukozy krystalicznej, która idealnie nadaje się do produktów o dużych powierzchniach (ciast i tortów). Innym rodzajem jest pomada wodna gotowa do użycia. Sprawdza się ona w glazurowaniu wszystkich możliwych wypieków. Wystarczy ją wymieszać, a następnie pokryć warstwami ciasteczka i babeczki za pomocą pędzelka lub specjalistycznych maszyn.
Cechy pomad mlecznych
Pomady mleczne powstają na pełnym mleku. Są wykorzystywane do produkcji nadzienia dla pralinek i czekoladek. Należą do grupy jednych z najpopularniejszych pomad cukierniczych. Ułatwiają produkcję czekoladek czy wafelków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana