Mieszanki przypraw o wysokiej czystości mikrobiologicznej i bez alergenów
W każdym supermarkecie znajdziemy na półkach różnorodne przyprawy i zioła, mające na celu poprawienie smaku, wyglądu i zapachu przygotowywanych potraw. Niestety nie wszystkie z nich są wolne od alergenów. Produkt z przeznaczeniem do spożycia powinien spełniać najwyższe normy i dbać o zdrowie konsumentów. Co warto wiedzieć o czystości mikrobiologicznej przypraw oraz jakie alergeny się w nich zdarzają? Gdzie znajdziemy przyprawy i zioła wolne od alergenów oraz bardzo dokładnie przebadane? O tym poniżej!
Czystość mikrobiologiczna produktów do spożycia – ważne informacje
Aby dany produkt spożywczy mógł zostać dopuszczony do obrotu, musi przejść szereg badań. Jednym z nich jest badanie czystości mikrobiologicznej. Gwarantuje ono konsumentom gwarancję bezpieczeństwa i wysoką jakość. Zanieczyszczenie mikrobiologiczne to niebezpieczeństwo dla zdrowia, ale wpływa ono również na finalny smak, zapach i wygląd danego produktu. Na zanieczyszczenia mikrobiologiczne są najbardziej narażone produkty surowe, takie jak chociażby mięso. Na mikrobiologiczną jakość wpływa każdy etap produkcji. Chodzi nie tylko o sam proces produkcyjny, ale również o stosowanie odzieży ochronnej przez pracowników produkcji, powierzchnię produkcyjną, wyposażenie, stosowanie opakowań, przechowywanie czy transport. Jeśli produkty spożywcze zostaną skażone, mogą stanowić duże niebezpieczeństwo zakażenia i zatrucia dla człowieka. Badanie mikrobiologiczne polega przede wszystkim na sprawdzeniu produktu pod kątem obecności najpopularniejszych bakterii i drobnoustrojów. Produkty spożywcze bada się między innymi pod kątem popularnych i groźnych dla człowieka bakterii Salmonelli czy E-coli.
Alergeny w produktach spożywczych
W dzisiejszych czasach mnóstwo osób zmaga się z różnorodnymi alergiami. Wiele alergenów znajduje się niestety w gotowych produktach, więc przed zakupem należy dokładnie przeczytać etykietę, na której znajdziemy skład produktu, ale również ewentualne substancje, jakie mogą nas uczulić. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że zioła i przyprawy, które dostaniemy w wielu sklepach również są uczulające. Wprawdzie wiele z nich traci substancje uczulające w momencie obróbki cieplnej, jednak warto na to zwrócić szczególną uwagę i kupować przyprawy od sprawdzonych dostawców, którzy mają w swojej ofercie przyprawy zarówno o wysokiej czystości mikrobiologicznej, jak i bez alergenów. Dostaniemy je chociażby w firmie Polsmaki. Alergeny w przyprawach i ziołach związane są z obecnością białek w roślinach. Uczulać może anyż, kminek, kolendra, koper włoski czy curry – reakcje alergiczne po ich spożyciu zaobserwujemy prawdopodobnie u osób, które mają uczulenie na pyłki brzozy, leszczyny, bylicy pospolitej czy olchy.
Mieszanki przypraw czyste mikrobiologicznie i bez alergenów
Standardowe mieszanki przypraw sprzedawane w supermarketach to mieszanki bardzo różnorodne, zawierające mnóstwo składników, często niestety uczulających. Aby zabezpieczyć się przed reakcjami alergicznymi po spożyciu dań z dodatkiem przypraw, warto postawić na mieszanki wolne od alergenów i takie, które przeszły z powodzeniem restrykcyjne badania pod kątem czystości mikrobiologicznej. Gotowe mieszanki przypraw powinny zawierać najwyższej jakości surowce, charakteryzować się odpowiednią barwą, smakiem i zapachem. Mieszanki przyprawowe o wielu profilach, np. do kebabu, dań z grilla czy do ryb oparte są o naturalne i czyste ekstrakty. Umożliwia to bezpieczna produkcja oraz stosowanie najwyższej jakości składników, które gwarantują bezpieczeństwo, wspaniały smak i aromat przygotowywanych dań.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana