Trójkąt roboczy w kuchni. Jak właściwie go urządzić?
Funkcjonalna kuchnia to podstawa. Ergonomia jest więc bardzo ważna, dlatego trzeba zadbać o odpowiednie ustawienie mebli kuchennych i sprzętu AGD. Prace wykonywane w kuchni powinny ułożyć się w tak zwany trójkąt roboczy. W jego wierzchołkach należy ustawić lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę. Przestrzeń między nimi a blatami jest wykorzystywana najczęściej, dlatego nie powinny się znajdować w dużej odległości.
Projekty wnętrz kuchni powinny opierać się na stałych odległościach i wynosić: między lodówką a zlewozmywakiem 120 – 210 cm, między zlewozmywakiem a kuchenką 120 –210 cm, a pomiędzy lodówką a kuchenką 120 – 270 cm. Jeśli chodzi o odpowiednie wymiary kuchni, minimalna powierzchnia idealnej wnęki powinna wynosić mniej więcej 5 – 6 metrów kwadratowych, a powierzchnia wyodrębnionej kuchni powinna mieć minimum 8 metrów kwadratowych – mówi ekspert z firmy Kuchnie & Wnętrza zajmującej się projektowaniem wnętrz kuchni.
Jak rozmieścić urządzenia w trójkącie kuchennym?
Zasada trójkąta roboczego jest oparta na prawidłowej kolejności prac kuchennych. Najpierw wyjmuje się produkty z lodówki, następnie przechodzi do mycia, a na końcu produkty gotuje się lub piecze. Powinno unikać się sytuacji, gdy kuchenka znajduje się między lodówką a zlewozmywakiem. Płyty grzewczej natomiast nie należy umieszczać tuż przy ścianie, gdyż może to uniemożliwić korzystanie z niektórych garnków i rondli, które mogą nie zmieścić się na płycie. Podobnie umieszczenie zlewu przy ścianie może ograniczyć komfort ruchów w trakcie zmywania. Aby uniknąć tego rodzaju błędów, przygotowując się do aranżacji wnętrza kuchni, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów.
Blaty robocze w meblach kuchennych
Pomiędzy podstawowymi urządzeniami trzeba znaleźć miejsce na blat kuchenny lub inną powierzchnię, która umożliwia przygotowanie produktów i ich obróbkę. Takie miejsce powinno być wygospodarowane najlepiej z prawej strony kuchenki i prawej strony zlewu.
Blat roboczy w kuchni powinien mieć wysokość 85 – 90 cm, aby praca była komfortowa dla osób o standardowym wzroście. W przypadku ludzi wysokich powierzchnię roboczą trzeba dostosować tak, aby nie nadwyrężać kręgosłupa. Osoby, które często przygotowują wyrabiane ręcznie ciasto, powinny posiadać blat na niższej wysokości, aby część prac można było wykonywać na przykład na siedząco.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana