wędlina

Dlaczego warto kupować swojskie wędliny?

Każdy, kto choć raz próbował wędliny ze sklepy czy supermarketu, a więc zapewne większość z nas, potwierdzi, że ich smak i wygląd pozostawia często wiele do życzenia. Dzięki masowej produkcji mamy co prawda dostęp do stosunkowo taniego mięsa i wyrobów z niego, ale jakość tych produktów bywa mało satysfakcjonująca. Dlatego coraz więcej klientów poszukuje swojskich wędlin gwarantujących unikatowy smak i najwyższą jakość wyrobu. 

Wędlina z supermarketu – tanio, ale niesmacznie

O tym, że tanie produkty niekoniecznie muszą być dobre, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak w przypadku jedzenia należy zachować szczególną czujność – bowiem niewiele nam przyjdzie z tego, że zaoszczędzimy na jedzeniu, jeśli może to odbić się na naszym zdrowiu. Dlatego zawsze warto zapoznawać się ze składem kupowanych produktów i nie kierować się ceną jako jedynym wyznacznikiem. Niestety, skład szynek i innych wędlin powszechnie dostępnych w sklepach pozostawia wiele do życzenia. Produkty te naszpikowane są barwinkami, ulepszaczami smaku i zapachu oraz wodą. Takie wędliny nie mogą być zdrowe to raz, ale z pewnością nie są też smaczne. Chemiczne dodatki nie są w stanie wygenerować dobrego smaku, jaki mają swojskie wędliny produkowane w naturalny sposób.

Gdzie szukać alternatywy?

Wbrew pozorom, nie jesteśmy skazani na niesmaczne wędliny z supermarketu. Na polskim rynku swoje wyroby oferują producenci tradycyjnych wędlin o doskonałym smaku. Produkcja tych swojskich szynek, pasztetów czy kaszanek oparta jest na dawnych recepturach, udoskonalanych przez kolejne pokolenia wytwórców. Wybierając takiego dostawcę, wiemy czego możemy się spodziewać – w przeciwieństwie do wędlin ze sklepu czy supermarketu. Swojskie wędliny produkowane są z najwyższej jakości mięsa, bez dodatków sztucznych aromatów i ulepszaczy. Firmy wędliniarskie często z wieloletnią tradycją gwarantują swoją remomą, że sprzedawany produkt spełnia najwyższe standardy jakości. Do tego są to często małe przedsiębiorstwa rodzinne, w których ogromną wagę przywiązuje się zarówno do wyboru odpowiednich surowców, jak i wytwarzania samych wyrobów. Na przykład w firmie Wołex z Małoolski swojskie wędliny są wędzone lub pieczone w wędzarniach opalanych drewnem bukowym z dodatkiem olchy, co gwarantuje ich jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Takich wędlin nie da się pomylić z żadnych innym produktem. Co również warte podkreślenia, ceny takich naturalnych wędlin nie są tak wysokie jak można by było się tego spodziewać. Mniejsi producenci nie są tak bardzo nastawieni na zysk jak duże zakłady, stąd mniejsza marża narzucana na ich wyroby.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu